Francmasoneria o scurtă istorie cu sociologul Petre Pop

Dragi prieteni, în călătoriile cunoașterii, am să abordez un subiect destul de interesant și controversat în același timp, francmasoneria, freemason, sau masoneria, în termeni uzuali.


Înainte de a intra în subiectul propriu zis, am să fac referire la faptul că, nu există pe acest pământ instituție, societate, organizație, biserică, partid, bancă, guvern, universitate, sau vreo altă formă de organizație umană care sa nu fi fost cel puțin o singură dată contestată, controversată sau supusă unor suspiciuni publice, cu atât mai mult masoneria. În concluzie, nimic nou sub soare… Dar haideți să vedem despre ce este vorba!

Francmasoneria sau masoneria își are etimologia din bretona veche, care îseamnă ,,zidar liber”, iar conform cu ,,Encyclopedia Britannica“, francmasoneria este o asociație de oameni liberi și de bune moravuri care conlucrează pentru binele și progresul societății prin perfecționarea morală și intelectuală a membrilor săi.“ Cu alte cuvinte o apartenența la un sistem de valori umaniste, nicidecum un partid, o religie, ori vreun curent spiritual.


Dacă mason înseamnă zidar liber o întrebare pertinentă ar fi:- ce construiesc ei? Un răspuns speculativ ar fi: -zidesc un edificiu: Umanitatea!

Datorită faptului ca începând cu secolul al XVIII- lea și până în prezent, în rândurile francmasoneriei au fost mari personalității politice, economice, academice, președinți de state, prim-miniștri, oameni influenți etc., și a faptului că formarea a trei țări , S.UA., Brazilia și România este atribuită ca fiind opera masonilor, masoneriei i s-a atribuit legenda, că este societatea care conduce lumea și de aici bineînțeles tot felul de mituri care mai de care mai fabuloase!


Dar dacă luam în considerare că Nicolae Bălcescu, I.C. Brătianu, Vasile Alexandri, Renee Decartes, Mozart, Ghothe, Maiorescu, Hașdeu, Newton, Sadoveanu, Nicolae Titulescu, Alexandru Vaida Voievod, Voltaire, George Washington, A.I. Cuza, Kogălniceanu Octavian Goga, Simion Barnuțiu, Emanoil Gojdu, Andrei Șaguna, Barbu Știrbei și mulți altii, au fost masoni, putem spune ca marile personalități ale lumii in general și ale României in particular, au contribuit la dezvoltarea societății umane.


De asemenea, din păcate trebuie sa mai specificăm un lucru al zilelor noastre, cuvântul mason, în sens peiorativ, sau apartenența la acest sistem de gândire este folosit ca pretext de denigrare publică sau de căutare a senzaționalului!

3 thoughts on “Francmasoneria o scurtă istorie cu sociologul Petre Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *