Centralele termice de apartament, nu vor mai fi aprobate în Cluj! Soluția: Termoficare sau centrală comună

Emil Boc vrea să interzică centralele termice de apartament pentru blocurile noi construite. Toate blocurile, adică clădirile cu 6 sau mai multe apartamente, vor fi legate ori de sistemul de termoficare, ori la o centrală pentru tot blocul. Acestă măsură este luată, alături de UE, pentru a reduce poluarea din orașe.

„Clujul să fie primul oraș din România care stabilește regula ca la blocurile noi să nu mai existe centrale de apartament”, a spus Boc.

Încă din 2015 există Directiva ErP (Energy related Products), ca acțiune a Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de carbon. Specialiștii spun că, dacă UE vrea să atingă ținta de neutralitate climatică în 2050, este necesar ca până în 2030, cel mai târziu, instalarea de noi centrale termice pe gaze (inclusiv centralele de apartament) ar trebui interzisă.

”Am propus să nu mai fie aprobate centrale termice de apartament și să facem și o Hotărâre de Consiliu local, dar până atunci noi impunem la toate construcțiile de blocuri realizate acum, adică mai mult de 6 apartamente, cerem să se facă centrale de bloc. Vrem să venim în sprijinul direcției verzi. 

Acest lucru îl cerem la fiecare proiect. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat primarul Emil Boc.

Practic toate blocurile noi vor trebuie fie să se lege la sistemul de termoficare, fie să aibă centrală comună de bloc. Lucrurile vor fi reglementate prin hotărâre de consiliu local.

Asociaţia Energia Inteligentă a precizat că blocurile care doresc instalarea de cazane murale în fiecare apartament trebuie să utilizeze cazane cu tiraj forţat în configuraţia C4, care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate. 

Pentru astfel de investiții, coșurile de evacuare sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1. ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri.

Proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.” 

Un alt act normativ Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.” Acum, coșurile de fum sunt scoase în afara casei, la nivelul apartamentului.

Dacă ideea primarului va deveni regulă la Cluj, dezvoltatorii vor putea monta centrale termice de bloc (caz în fiecare apartament va fi montat câte un termostat, care să regleze temperatura) sau vor trebui să lege blocurile la rețeaua de termoficare.

16 thoughts on “Centralele termice de apartament, nu vor mai fi aprobate în Cluj! Soluția: Termoficare sau centrală comună

 1. I just wanted to write a quick message to be able to thank
  you for all the nice techniques you are showing on this website.
  My prolonged internet research has at the end been honored
  with high-quality points to write about with my
  guests. I would tell you that many of us visitors actually are rather blessed to be in a superb
  community with so many lovely professionals with interesting strategies.
  I feel rather fortunate to have used your entire web pages
  and look forward to some more amazing moments reading here.
  Thanks a lot again for a lot of things.

  Feel free to visit my web page – Keto Premium Shot Review

 2. We would like to thank you yet again for the beautiful ideas you offered Janet when preparing
  her own post-graduate research and also, most importantly,
  with regard to providing every one of the ideas in one
  blog post. If we had known of your website a year ago, we
  may have been rescued from the unwanted measures we were implementing.
  Thanks to you.

  My web-site … BoltzPro Reviews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *