Cetatea Liteni, Cetatea lui Gelu un loc pitoresc la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca.

Loredana Cheta a postat pe un grup de socializare câteva poze și o scurtă descriere a experienței plăcute pe care a avut-o într-o duminică însorită când a hotărât să viziteze Cetatea lui Gelu.

,,Doar 40 minute, pe un drum pitoresc, despart Florestiul de Cetatea Liteni.
De la drumul principal, unde se poate lasa masina fara probleme, am urmarit o poteca destul de anevoioasa prin padure. Pe partea stanga, dealul, cu padurea stufoasa. Pe partea dreapta a potecii, un paraias cristalin, si o vale adanca.
Tocmai cand am inceput sa credem ca nu mai putem urca, s-a deschis un platou imens, in fata noastra, si ne-am trezit inconjurati de stanca, iar zidurile impresionante ne asteptau in stanga.
In stanca de sub cetate am descoperit, montate in piatra, inele pentru alpinism (nu stiu cum se numesc 😛 )
O plimbare absolut minunata, neaparat de vizitat macar o data, de preferat cand soarele reuseste sa incalzeasca intreg platoul,,

O scurtă incuriusiune în istoria cetății.

Cetatea Liteni (Cetatea lui Gelu, Cetatea Lita), este o cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni  din județul Cluj pe o stâncă deasupra Văii Iara, fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii. Cetatea este atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”. În anul 1405 împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea orașului Cluj, iar mai târziu a împărțit moșiile cetății în trei părți.

A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetății la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele și pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea). Numeroase legende se leagă de numele Geczy, iar numele de „Cetatea Geczy” vine din aceasta perioadă. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773, cetatea apare sub denumirea de ,,Vechiul Castel”, iar localnicii din Băișoara sau Valea Ierii o cunosc, așa cum am aflat și noi, ca fiind ,,cetatea lui Gelu”.

Nu există date precise asupra datei și cauzelor abandonării definitive a cetății, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor Curuților conduși de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.

Astăzi, din vechiul castel au mai rămas zidurile și șoaptele stafiilor din trecut.

16 thoughts on “Cetatea Liteni, Cetatea lui Gelu un loc pitoresc la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca.

  1. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to
    make your point. You clearly know what youre talking about,
    why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you
    could be giving us something enlightening to read?

  2. Pingback: ivermectil 12mg
  3. 374835 783120This is a very good topic to speak about. Sometimes I fav stuff like this on Redit. I dont believe this would be the best to submit though. Ill take a look around your internet site though and submit something else. 81075

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *