Prin „nobila artă“ maestrul Sever Ban clădește caractere și imprimă valori.

Primul contact al maestrului Sever Ban cu nobila arta a avut loc in anul 1966 la Sibiu sub indrumrea maestrului Negrea Nicolae cand inca era elev al scolii profesionale.

Sub indrumarea maestrului Negrea a reusi sa iasa campion zonal, dar nu a poposit pre mult la Sibiu pentru ca, dupa terminarea studiilor s-a reantors in orasul de la poalele Feleacului unde a fost angajat al combinatlui Clujana.

Reantors la Cluj nu uitat boxul si a inceput sa se antreneze sub indrumarea maestrului Florea Stanomir si a maestrului Ion Chendreanu ambii mari antrenori de box ai urbei de pe malurile Somesului, antrenori sub indrumarea carora s-au perindat multi campioni de box.

Atat de mult a iubit boxul incat dupa servici mergea la antrenamente unde se pregatea ca si cum venea dupa o zi de odihna.

In zilele libere mergea in vizita la parinti intr-un sat de langa Cluj unde de la statia de autobuz pana la casa parinteasca avea de parcurs peste 3 km, fire practica si gandul mai tot timpul box tanarul Sever isi lua geanta in spate si alerga pana la casa parinteasca unde executa muncile agricole necesare, iar la intoarecere facea exact aceslasi lucru.

A fost un boxer bun, tenace, dar marea regasire a fost in antrenorat, unde in ciuda lipsei resurselor financiaere, a provocarilor de natura sportiva a reusit sa scoata campioni sa, slefuiasca caractere.

A fost al doile antreonr din tara si primul din Cluj care a inceput sa pregateasca fete in tainele nobilei arte, a avut acest curaj de a le oferi tinerelor aceeasi sansa precum baietilor.

A avut rabdare a fost un al doilea parinte pentru copiii pe care ii pregatea si astfel a facut ca acest sport greu si solicitant sa devina o placere, o adictie pentru cei care il practicau sub indrumarea lui.Multi isi aduc cu placere amintepeste ani de antrenamentele si orele petrecute in sala de box alaturi de maestrul Sever Ban.

De performante nu a dus lipsa formand multiplii campioni nationali si castigatori ai diferitelor conursuride profil.

De amintit ar fi Ioana Mera una dintre sperantele boxului feminin castigatoare a multiple titluri nationale si internationale dar care din nefericire, din cauza lipsei resurselor financiare din acest sport a ales un alt drum aflandu-se astazi in Irlanda impreuna cu sotul ei.

Cand discutam despre astfel de oameni precum maestrul Ban, oameni dedicati pentru care pasiunea a fost un stil de viata, pentru care sacrificiile de orice natura au fost un obstacol mult prea mic pentru a-i abate de la drumul lor acela de a slefui caractere, de a scoate campioni cu care noi sa ne mandrim.

Ma gandeam asa in mintea mea cum ar fi aratat sportul nostru astazi daca acesti oameni in sufletul carora nu se stinge niciodta flacara pasiunii pentru sport ar fi fost si sutinere financiara din partea celor care vin la poza de grup cand de sub bagheta acestor oameni iese un campion.

Speram ca generatiile urmatoare de antrenori sa fie la fel de pasionati si de dispusi la sacrificii precum maestrul nostru Sever Ban, daca va fi asa orizonturile sumbre incep sa se lumineze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *